بازار مسکن آمریکا با بحران متفاوت از آنچه در سالهای ۲۰۰۸ تا ۲۰۰۹ با آن دست به گریبان بود، مواجه شده است. روند تغییرات قیمت خانه و همچنین میزان خرید و فروش املاک و ساخت و سازهای مسکونی طی نیمه اول سال ۲۰۱۸ در بازار مسکن آمریکا نشان میدهد: در برابر حجم قابلتوجه تقاضای خرید مسکن در برخی شهرها، میزان عرضه به دلیل شرایط سخت سرمایهگذاران ساختمانی، محدود شده بهطوریکه رکود ساخت نهتنها به بازار مسکن که به سایر بخشهای اقتصادی در این کشور آسیب رسانده است. وضعیت فعلی بازار مسکن آمریکا بهگونهای شده که نوعی دو دستگی در شهرها از بابت میزان تقاضای مسکن بهوجود آمده است. در شهرهایی که بهخاطر رشد محدوده کسبوکار شرکتهای بزرگ، میزان اشتغال در آنها افزایش پیدا کرده، تقاضای خرید مسکن روبهرشد است و در مناطقی دیگر، رکود نسبی برقرار است. در شهرهای دارای بازار مسکن لوکس نیز میزان تقاضای خرید برای یک فایل فروش، قابلتوجه است. این وضعیت باعث شده شاخص قیمت مسکن در ۲۰ شهر آمریکا طی ماههای گذشته از سال ۲۰۱۸، از نقطه اوج رونق معاملات در سال ۲۰۰۶ نیز فراتر رود. این شاخص در شهرهای پراشتغال و دارای رشد زیاد جمعیت فاصله بیش از ۲۰درصدی با نقطه اوج ۲۰۰۶ گرفته است.
کمبود عرضه و کاهش سطح دسترسی به وام خرید مسکن به دلیل افزایش نرخ بهره، بازار مسکن آمریکا را وارد دوره بحران کرده است، اما کارشناسان این بازار معتقدند جنس بحران در مقایسه با سالهای ۲۰۰۸ تا ۲۰۰۹ متفاوت خواهد بود. علت این تفاوت را در اعتبارسنجی سختگیرانه مشتریان وام مسکن و در نتیجه کاهش ریسک موسسات مالی پرداختکننده تسهیلات رهنی در صورت کاهش ناگهانی قیمتها اعلام میکنند. زوجهای جوان و افراد کمسن متقاضی مسکن، گروه اصلی آسیبپذیر از شرایط فعلی بازار مسکن آمریکا معرفی شدهاند که از دو جهت «کمبود عرضه» و «گرانتر شدن هزینه خرید خانه با وام رهنی» تحت فشار قرار دارند.
اقتصاد آمریکا بهشدت داغ است. اعتماد مصرفکنندگان در بالاترین سطح از دهه ۱۹۹۰ میلادی قرار دارد. نرخ بیکاری به پایینترین میزان از سال ۱۹۶۹ رسیده است. جی پاول، رئیس فدرال رزرو (بانک مرکزی) آمریکا نیز میگوید بابت چشمانداز فوقالعاده مثبت اقتصاد کشورش بسیار خوشحال است، وضعیتی که به پیشبینی او برای مدتی ادامه خواهد یافت. در این رابطه این پرسش مطرح میشود که چطور با وجود این همه خبرهای خوش، بخش مسکن آمریکا سردرگم است؟ به گزارش «فایننشال تایمز»، با توجه به اینکه آمریکاییها بخش عمده ثروت خود را در این بخش نگه میدارند و این واقعیت که مسکن آمریکا یکی از بخشهای پیشگام اقتصاد این کشور است، پاسخگویی به این پرسش اهمیت مییابد.
در سراسر آمریکا، فروش و مجوزهای ساخت در سطح پایین قرار دارند. چند بازار نظیر نیویورکسیتی، سانفرانسیسکو و دنور که پیش از این روند افزایشی داشتند، در حال ملایم شدن هستند. فعالیتهای ساختوساز نیز کند شدهاند. با توجه به اینکه ساختوساز مسکن نقشی قابلتوجه در رشد اقتصادی این کشور دارد این روند نزولی نگرانیهایی ایجاد کرده است. برخلاف انتظار، مشکل رشد خود بازار مسکن آمریکا است. این رشد دو قسمتی شده و بر توانایی خرید متقاضیان مسکن غلبه کرده است.
از آنجا که اثر «سوپر استار» - اثری که یک مهره برجسته بر عملکرد کل مجموعه دارد- در تمام کشورها، صنایع و حتی کسبوکارها نصیب برنده نهایی میشود، در بخش مسکن نیز اینگونه است. اگر به شاخص کل قیمت مسکن «کیس-شیلر» که متشکل از آمارهای ۲۰ شهر است نگاه شود، علل نگرانی اندکی وجود دارد، چرا که این شاخص تنها ۴/ ۲درصد بالاتر از اوج خود در سال ۲۰۰۶ است. هر چند شکاف گستردهای میان برندگان و بازندگان این شاخص وجود دارد.
۱۰ شهر این شاخص، رکورد جدیدی را به ثبت رساندهاند و شاخص قیمت آنها بهطور میانگین ۲۳درصد رشد کرده است. بالاترین عملکرد را در میان این شهرها، دنور داشته است و شاخص قیمت آن ۵۴ درصد بالاتر از اوج پیش از بحران ۲۰۰۸ قرار گرفته است. این در حالی است که شاخص ۱۰ شهر دیگر بهطور میانگین ۱۱درصد پایینتر از سطح پیش از بحران آنها قرار دارد. در واقع بازار مسکن، مانند سایر بخشهای آمریکا، بهطور باورنکردنی بخشبندی است. رشد شهرهای مهم به این دلیل بوده است که در آنها شغل وجود دارد و ایجاد شغل بالایی دارند. هر چند قیمت مسکن در این شهرها بسیار سریعتر از دستمزدها رشد کرده است. بنابراین برای قشر متوسط زندگی در این شهرها بسیار سختتر شده است.