جلسه سه ساعته وزیر با نمایندگان که هفته گذشته برخی تشکیل آن را برای پاسخگویی مقام دولتی به علت گرانی مسکن، تعبیر کرده بودند در حالی برگزار شد که دغدغه مشترک اعضای کمیسیون در این جلسه فقط بر موضوع «بافتفرسوده» خلاصه شد، طوری که نمایندگان از وزیر راهوشهرسازی خواستند سرعت نوسازی بافتهایفرسوده را به خاطر تاکید قانون برنامه پنجم مبنی بر نوسازی سالانه 10 درصد از بافت، افزایش دهد. علی نیکزاد وزیر راهوشهرسازی در نشست اعضای کمیسیون عمران مجلس منحنیهای 15 ساله «رشد قیمت مسکن» و «نرخ تورم عمومی» را برای نمایندگان نمایش داد و اعلام کرد: مطابق این دو منحنی همیشه نرخ رشد قیمت مسکن از نرخ تورم بالاتر بوده، اما از سال88 تاکنون میزان رشد قیمت مسکن با فاصله زیادی کمتر از سطح تورم قرار گرفته است.
نیکزاد با تاکید براینکه این منحنیها از روی دادههای آماری بانکمرکزی به دست آمده، افزود: در سال89 در حالی که نرخ تورم عمومی 4/12 درصد بود، قیمت مسکن 3/7 درصد افزایش یافت و در سال90 به رغم تورم 5/21 درصدی، نرخ افزایش قیمت مسکن در 3/18 درصد مهار شد.نیکزاد در ادامه به سهم بخش مسکن از کل نقدینگی در کشور اشاره کرد و گفت: مسکن بین 20 تا 30 درصد نقدینگیها را جذب خود میکند، اما در مقابل، بین 21 تا 24 درصد از کل تسهیلات بانکی را برای سرمایهگذاریهای ساختمانی در اختیار دارد و در عین حال 12 درصد از اشتغال کشور توسط این بخش ایجاد میشود. وزیر راهوشهرسازی درباره وضعیت ساختوسازهای مسکونی در کشور نیز این طور گزارش داد: در استان تهران 3 میلیون و 605 هزار واحدمسکونی وجود دارد که 718 هزار واحد آن طی دو سه سال اخیر احداث شده و عملا 19 درصد مسکن تهران و 20 درصد مسکن شهری در کل کشور در دولتهای نهم و دهم ساخته شده است. نیکزاد با بیان اینکه هماکنون 2/2 میلیون واحد مسکونیمهر در کشور در دست ساخت قرار دارد، افزود: 360 هزار مسکنمهر تاکنون به بهرهبرداری رسیده و 2/1 میلیون واحد نیز در نوبت افتتاحهای سال91 قرار دارد.
بزرگترین هزینه دولتهای گذشته!
وزیر راهوشهرسازی در ادامه گزارش خود، پرداخت 27 هزار میلیارد تومان تسهیلات ارزانقیمت بانکی به ساختسازهای مسکونی در سه سال گذشته را نقطه قوت دانست و گفت: گزارش جلسات سالهای قبل شورای مسکن را که مطالعه میکردم متوجه شدم بزرگترین هزینهای که برای بخش مسکن شده بود پرداخت 2 میلیارد تومان برای خرید زمین توسط دولت و اختصاص آن به ساخت مسکن بوده است، در حالی که فقط در یکسال90 رقمی معادل 14 هزار و 300 میلیارد تومان تسهیلات بانکی به این بخش پرداخت شد.
فکر مسکنمهر هستیم
وزیر راهوشهرسازی در ادامه گزارش خود به مسکنمهر اشاره کرد و گفت: دو سال پیش دغدغه اصلی ما ساخت این واحدها بود، اما امروز در سازمان ملی زمین و مسکن برنامهریزی کردهایم تا با واگذاری زمین در مجاور این خانهها، غرفههای خدماتی و تجاری احداث کنیم و برای رفع نیازهای شهری و رفاهی ساکنان مسکنمهر، این واحدهای تجاری به صورت اجارهداری برای عرضه مواد خوراکی و سایر خدمات اختصاص پیدا کند. نیکزاد افزود: در شهر جدید پرند در طول 15 سال فقط 6 هزار واحدمسکونی ساخته شد، اما امروز 100 هزار مسکنمهر در این منطقه احداث شده که تاکنون برای بیش از 80 هزار واحد از آنها، متقاضی ثبتنام کرده است. در پاپان گزارش وزیر، تعدادی از نمایندگان عضو کمیسیون عمران با اشاره به اینکه در نوسازی بافتفرسوده کند عمل شده است، توصیه کردند: سرعت نوسازی بافتفرسوده افزایش پیدا کند. برخی دیگر از نمایندگان عضو کمیسیون نیز پیشنهاد کردند: برنامه ساخت مسکنمهر به داخل بافتفرسوده منتقل شود.