، منجر به مذاکره مقدماتی با مقامات وزارت راهوشهرسازی، برای سرمایهگذاری خارجی بلندمدت در حوزه شهرکسازی شد.
شرکت کرهای فعال در زمینه تاسیس و راهاندازی شهرهای جدید، بهصورت کاملا یکطرفه، برای احداث شهرک مسکونی در ایران با مدل مالی مستقل، اعلام آمادگی کرده است.
این شرکت هماکنون در بغداد، کار ساخت شهر جدید 100 هزار نفری به سفارش دولت عراق را در دست دارد اما مقامات ایرانی بخش مسکن میگویند: ناامنیها در عراق و دیگر کشورهای منطقه از یکسو و حصول توافق هستهای ایران از سوی دیگر، باعث بازگشت کرهایها بهعنوان شریک خارجی قدیمی ایران در زمینه حملونقل و پروژههای زیرساختی، شده است.
همزمان با این پیشنهاد خارجی، شرکت عمران شهرهای جدید با اعلام بسته 55 هزار میلیارد تومانی سرمایهگذاری در 16 شهر جدید فعال و 9 شهر جدید در دست طراحی، از امکان مشارکت با شرکتهای خارجی در زمینه توسعه و احداث شهرکهای مسکونی خبر داد.
در حال حاضر مقدمات طراحی ساخت یک شهر جدید با نام «خوارزمی» در فاصله 30 کیلومتری جنوب شرق تهران – در جاده گرمسار- نهایی شده است. این شهر در صورت احداث، سومین شهر جدید استان تهران محسوب خواهد شد.
شرکت کرهای متقاضی سرمایهگذاری در بازار ساختوسازهای مسکونی ایران، حاضر است عملیات احداث شهر جدید را با منابع مالی خود در قالب ایجاد زیرساخت شهر و ساخت بناهای مسکونی، انجام دهد و بعد از فروش واحدهای مسکونی توسط مقامات وزارت راهوشهرسازی به متقاضیان جامعه هدف، هزینههای احداث را دریافت کند. این مدل غیرمتکی به منابع نقدی داخل، با توجه به محدودیتهای مالی دولت، گزینه مناسبی از طرف مسوولان بخش مسکن ارزیابی میشود به طوری که واگذاری مسوولیت احداث خوارزمی به این شرکت بهعنوان یکی از گزینهها، فعلا مطرح است. قرار شده در چند روز آینده از بخش مهندسی و مالی شرکت کرهای، یک تیم مجرب برای نحوه سرمایهگذاری و مشارکت، به ایران سفر کند و با مدیران شهرهای جدید مجددا مذاکره صورت گیرد.
ساخت 9 شهر جدید
معاون وزیر راهوشهرسازی در شهرهای جدید، دیروز برنامه تازه این وزارتخانه برای جذب منابع بخش خصوصی در شهرکسازی را تشریح کرد.
محسن نریمان، معاون وزیر راهوشهرسازی و مدیرعامل شرکت عمران شهرهای جدید، روز گذشته در حالی آمار سرمایهگذاری در این شهرها طی یکسال اخیر را اعلام کرد که به گفته او، هماکنون رویکرد تازهای در خصوص توسعه 16 شهر جدید فعال و همچنین ایجاد نسل نو شهرهای جدید در 9 منطقه اطراف کلانشهرهای کشور، در دستور کار وزارت راهوشهرسازی قرار دارد.
وی در نشست دیروز خود با خبرنگاران سه محور اساسی در خصوص رویکرد جدید دولت در شهرهای جدید را عنوان کرد که هر سه محور بر توسعه شهرهای جدید با اتکا به جذب منابع و سرمایهگذاری داخلی و خارجی تاکید دارد.
نریمان با اشاره به برنامهریزیهای صورت گرفته برای تاسیس حداقل 9 شهر جدید در نقاط مختلف کشور، از عقد قرارداد سرمایهگذاری 5 هزار میلیارد تومانی با بخش خصوصی طی یکسال اخیر خبر داد.
این جذب سرمایه که عمدتا شامل ساخت مراکز تجاری و خدماتی، محلهسازی، تاسیسات شهری همچون ساخت پمپبنزین است، هماکنون در مسیری قرار گرفته که به گفته معاون وزیر راهوشهرسازی، از این به بعد سرمایهگذاران بیشتری را هم وارد شهرهای جدید میکند.
استراتژی جدید سرمایهگذاری در شهرهای جدید
همزمان با یکساله شدن فراخوان جذب سرمایهگذار برای 60 هزار میلیارد تومان فرصت سرمایهگذاری در شهرهای جدید، با رفت و آمدهای مقامات رسمی هیاتهای اروپایی و آسیایی به ایران بعد از توافق هستهای، رویکرد تازه دولت در شهرهای جدید منجر به طراحی یک استراتژی مشخص در این وزارتخانه برای جذب منابع خارجی در این شهرها شده است. در این استراتژی، شرکت عمران شهرهای جدید برای ساخت مسکن، بناهای غیرمسکونی اعم از ساختمانهای تجاری، اداری و مراکز گردشگری، تفریحی، ورزشی و خدماتی 25 هزار هکتار زمین در شهرهای جدید فعلی و شهرکهای در دست طراحی، آماده کرده و در نظر دارد با روشهای مختلف بهویژه از طریق ساخت مشارکتی، امکان حضور سرمایهگذاران داخلی و خارجی را در این مناطق فراهم کند.
به گفته نریمان، در فرصت سرمایهگذاری ایجاد شده برای شرکتهای خارجی و داخلی، زمینها به هر روشی که هیات مدیره همان شهرجدید تصویب کند به شرط تایید مجمع عمومی شهرهای جدید، به سرمایهگذاران واگذار میشود. این روشها میتواند بهصورت مشارکت، تهاتر، اجاره، حق بهرهبرداری یا فروش به سرمایهگذاران، به آنها واگذار شود؛ این در حالی است که ترجیح وزارت راهوشهرسازی برای جذب سرمایهگذار در شهرهای جدید استفاده از روش «مشارکت در ساخت» است. به این صورت که شرکت عمران شهرهای جدید با در اختیار قرار دادن زمینه ای آماده، امکان سرمایهگذاری و ساختوساز را برای سرمایهگذاران فراهم کند و پس از اتمام کار سهم دولت را از این پروژهها تملک کند.
به این ترتیب، همزمان با برنامه گسترش شهرهای جدید فعالی که هماکنون در مناطق مختلف کشور بارگذاری جمعیتی شدهاند و برنامه موجود برای احداث نسل تازه شهرهای جدید، مطابق با برنامهریزی وزارت راهوشهرسازی قرار شده طی 5 سال آینده، 5 میلیون نفر در شهرهای جدید اطراف شهرهای مادر جذب شوند.
این برنامه در واقع، سالانه حدود 200 هزار خانوار را در شهرهای جدید اسکان میدهد که شکل عملیاتی تکلیفی را که در واقع طرح جامع مسکن بهعنوان سهم شهرهای جدید در تامین مسکن و بارگذاری سرریز جمعیتی کلانشهرها و شهرهای مادر در این شهرها تعیین کرده بود، محقق میکند. بر مبنای آنچه در طرح جامع مسکن پیشبینی شده از نیاز سالانه برای تامین 946 هزار واحد مسکونی، حدود 110 هزار واحد سهم شهرهای جدید است که قرار است در هر سال روی هزار هکتار زمین در شهرهای جدید ساخته شود.
شرکت کرهای نامزد ساخت شهر جدید «خوارزمی»
روز گذشته یک عضو هیات مدیره شرکت عمران شهرهای جدید در تشریح جزئیات جذب سرمایهگذاری خارجی تحت تاثیر رفت و آمدهای مقامات خارجی، گفت: در سفر هفته گذشته تیم اقتصادی کرهجنوبی و در جریان دیدار این تیم اقتصادی با وزیر راهوشهرسازی که در راس آن وزیر زمین، زیرساخت و حملونقل این کشور قرار داشت، کرهایها برای ساخت شهر جدید خوارزمی که هماکنون در مرحله مطالعات کارشناسی قرار دارد اعلام آمادگی کردند.
حبیبالله طاهرخانی توضیح داد: شهر جدید خوارزمی در منطقه شریفآباد در شرق پایتخت حدود 400 هکتار عرصه دارد که قرار است 30 تا 40 هزار نفر در آن ساکن شوند. به گفته وی طراحی اولیه این شهر جدید هماکنون تمام شده است، تملک زمینهای آن از طرف دولت انجام شده و هماکنون در مراحل شروع عملیات ساخت قرار دارد. شرکت کرهای پیشنهاددهنده برای سرمایهگذاری در شهر جدید خوارزمی هماکنون در کشور عراق در حال ساخت یک شهر جدید 100 هزار واحدی است اما هماکنون به دلیل ناامنیهای موجود در این کشور، کره ایها برای ادامه فعالیتهای خود متوجه بازار ساخت مسکن در خاورمیانه از جمله ایران شدهاند.
مدل پیشنهادی کرهایها برای مشارکت در ساخت شهر جدید خوارزمی به این صورت است که پس از آمادهسازی و تحویل زمین این شهر به مجری کرهای، این شرکت بدون دریافت پیشپرداخت، اقدام به ساخت مسکن و زیربناهای شهری در این شهر کند و واحدها را برای فروش در اختیار دولت قرار دهند. دولت هم پس از فروش این واحدها سهم کرهایها را از ساخت شهر جدید خوارزمی به آنها پرداخت کند.
البته کرهایها از مسوولان وزارت راه و شهرسازی درخواست کردهاند در قبال این مدل پیشنهادی به آنها تضمین بدهد که اگر به هر دلیلی پس از اتمام کار، واحدها به فروش نرفت، سهم آنها از ساخت شهر جدید پرداخت شود.
حرکت عجیب در متروی پرند
معاون وزیر راهوشهرسازی در شهرهای جدید، در خصوص آخرین وضعیت خط متروی شهر جدید پرند گفت: خط متروی پرند از ابتدای دولت یازدهم با اتمام وظیفهای که وزارت راهوشهرسازی در این زمینه به عهده داشت با تمام ردیفهای اعتباری مربوط به آن، به وزارت کشور و شهرداری تحویل داده شد.
نریمان با اشاره به برخی رفتارهای قابل تامل برای تکمیل متروی پرند خاطرنشان کرد: خط مترویی که قرار است تا شهر جدید پرند ادامه داشته باشد هم اکنون تا شهر آفتاب که در حد فاصل تهران و پرند واقع شده، پیشرفت قابل قبولی داشته است اما اخیرا به نظر میرسد برخی رفتارهای قابل تامل در تکمیل این خط مترو به سمت پرند پروژه تامین قطار شهری برای این شهر جدید را با موانعی مواجه کرده است. وی افزود: به همین علت و برای سرعت بخشیدن به روند افتتاح متروی پرند درخواست کردهایم به صورت مجدد مسوولیت ساخت متروی پرند و تکمیل این خط مترو، به وزارت راهوشهرسازی محول شود.