وزیر راه وشهرسازی گفت: دولت برای تدوین برنامه ششم توسعه اگر نتواند به یک سوال کلیدی در بخش مسکن پاسخ دهد، محتوای همه سیاستهایی که در بخش مسکن برای این برنامه 5 ساله نوشته میشود، تعارفی بیش نخواهد بود.
عباس آخوندی در شورای برنامهریزی مسکن و شهرسازی که در چارچوب ساختار تدوین برنامه ششم برگزار شد، تاکید کرد: سوالی که خانوارهای ایرانی هرآن، احتمال دارد از رئیسجمهوری و اعضای هیات دولت بپرسند و باید از هماکنون برای پاسخ آن در برنامه ششم توسعه تدبیری شود این است که من میخواهم خانهدار شوم؛ چه کاری باید انجام دهم؟
وی افزود: ابعاد مختلف بحث کلان حوزه مسکن تاکنون چند بار مورد کند و کاو قرار گرفته و اجزای آن تا حدی مشخص است حال آنکه مسکن از ابعاد مختلف فرهنگی، اجتماعی، اقتصادی، سیاسی و مهندسی برخوردار است و نیازی به اعلام ندارد.
آخوندی ادامه داد: چند نکته مهم وجود دارد که در آستانه تدوین برنامه ششم توسعه باید به آن پرداخته شود؛ با توجه به اینکه برنامه ششم توسعه توسط دولت نوشته میشود بنابراین به ابعاد کلان این بخش پرداخته میشود و از دیدگاه کلان به اقتصاد مسکن، توزیع جمعیت، خدمات و حمل و نقل نگاه میشود.
وی ادامه داد: معمولا در وب سایتهای وزارت مسکن در برخی از کشورها در ابتدای صفحه اصلی برای مخاطبان خود عبارتی تحت عنوان «من میخواهم خانه بخرم» را درج کردهاند. نخستین سوالی که پاسخ داده میشود همین سوال است؛ سوالی که در ظاهر بسیار ساده است؛ اما پاسخ آن پیچیدگیهای فراوانی دارد.
وزیر راهوشهرسازی تاکید کرد: اگر به این سوال بسیار مهم در برنامه ششم توسعه پاسخ ندهیم مجددا با اتفاقاتی که بعد از اجرای پروژه مسکن مهر رخ داد، مواجه خواهیم شد.
آخوندی گفت: تمام تلاش من به عنوان رئیس شورای برنامهریزی مسکن و شهرسازی این است که به این سوال شهروندان مبنی بر اینکه «چگونه میتوانم خانه بخرم؟» پاسخ دهم؛ اما پاسخ به این سوال به یک برنامه بسیار منسجم اقتصادی و مالی در حوزه اقتصاد خرد و کلان نیاز دارد که در تلاقی این دو بخش اقتصاد کلان و خرد میتوانیم به نتیجه برسیم.
وزیر راهوشهرسازی اظهار کرد: برای پاسخ به سوال مذکور موقعیت و ساختار اقتصاد ایران در شرایطی قرار دارد که قطعا به یک رویکرد نهادی و علاوهبر برنامههای کلان نیاز به نهادسازی در این بخش داریم که این نهادسازی در حوزههای مالی، مهندسی، فرهنگی و اجتماعی است و در نهایت باید مشخص کنیم شهر یک سازمان اجتماعی است یا یک توده کالبدی؟ اگر میگوییم شهر و شهروند یک سازمان اجتماعی است پس نیاز به نهادهای فرهنگی و اجتماعی خاص خود نیز دارد.
ضرورت تغییر نگاه به مفهوم شهر
به گزارش پایگاه خبری وزارت راهوشهرسازی، آخوندی گفت: اگر نگاه ما این باشد که شهر یک سازمان اجتماعی است قطعا نگاه ما به سایر جوانب شهری تغییر میکند و میراث فرهنگی و معنوی شهر در نظر گرفته میشود.
وزیر راهوشهرسازی افزود: بیش از ۲۰ سال است صحبت از بهسازی و توانمندسازی بافتهای فرسوده شهری و میانی میشود؛ اما امروز مشاهده میکنیم در همه شهرها تا کوهپایهها اقدام به ساختوساز کردهاند و تنها بر اساس چند شاخص دیدگاه کلان، توزیع زمین و منابع مالی اقدام به شهرسازی شده است.
آخوندی گفت: در حوزه مالی هیچ توجهی به مفهوم نهاد پسانداز، نهادهای تولیدکننده انبوه مسکن، نهادهای بانک رهنی، مسائل مربوط به تضمین کیفیت، مسائل ریسکهای مربوط به پیش خریدار و پیشفروشنده نشده است و یکسری شعارهای کلی و پوپولیستی داده شده است.
وزیر راهوشهرسازی تاکید کرد: یکی از موضوعاتی که در شورای برنامهریزی مسکن و شهرسازی باید درباره آن بحث شود موضوع خروج از رکود مسکن است که در حوزههای اقتصادی این بخش در اولویت قراردارد. وقتی مسکن دچار رکود میشود بسیاری از صنایع از جمله صنعت فولاد گرفتار این مشکل میشود و در پی آن صنایع دیگر نیز متاثر از این رکود خواهند بود.
خروج مسکن از رکود در اولویت ستاد اقتصادی دولت باشد
آخوندی گفت: وقتی مسکن دچار رکود میشود صنایع سیمان نیز با رکود مواجه خواهد شد و سهام بسیاری از شرکتهای سیمانی، پتروشیمی و فولاد افت میکند. پیامدهای زنجیرهای رکود مسکن بسیار زیاد است؛ بنابراین موضوع خروج مسکن از رکود باید در اولویت ستاد اقتصادی دولت باشد.