آیا تاکنون به طرز قرارگیری پنجره خانههای محله خود دقت کردهاید؟ اوج نگرانی در نصب پنجره خانهها، کاهش دید افراد بیرون از خانه است که مبادا ساکنین خانه را با زیر جامه مشاهده کنند مخصوصاً در کشور ما که پنجره خانههای شهری در ارتفاع مناسب نصب میگردد تا نسبت به خانههای روبرو یا کلاً بیرون از خانه دید کافی نداشته باشند. ولی مسئله فقط پوشیدگی و کاهش دید نیست.
پیدا کردن راهکار مناسب برای نصب پنجره بنا بر چند دلیل مهم است: آنها به شما کمک میکنند تا بهتر بخوابید، خانه شمارا مکان بهتر و راحتتری برای زیستن میکنند و به شما کمک میکنند تا در مصرف انرژی صرفهجویی کنید. آیا میدانستید یافتن راهکارهای مناسب و نصب صحیح پنجره به شما کمک خواهد کرد تا هرماه مبلغ قابلتوجهی از قبضهای برق و گاز شما کاسته شود؟ با سرمایهگذاری مناسب روی یافتن راهکار مناسب در نصب پنجره متناسب با محل سکونت و محیط اطرافتان میتوانید از هدر رفتن گرمای داخل منزل در زمستان جلوگیری کنید و همچنین در فصل گرم تابستان، خانه را خنکتر نگهدارید. با چارهاندیشیهای مناسب در نصب پنجره همچنین میتوان در طول روز از نور کافی بهرهمند شد بنابراین در مصرف انرژی الکتریکی بسیار صرفهجویی خواهد شد.
چرا به دنبال راهکار مناسب برای نصب پنجره باشیم؟!
کنترل نور
علاوه بر کاهش دید منزل، یافتن راهکار مناسب در نصب پنجره دو عملکرد اولیه و اساسی دیگر را نیز پشتیبانی میکند: کنترل نور و کنترل دما در یک اتاق. عملکرد اصلی که در یافتن این راهکار باید مدنظر قرار گیرد، کنترل نور است. شاید خوشتان نیاید که اول صبح که در اوج خواب شیرین هستید، اتاقتان با نور خورشید روشن شود. یا ممکن است هنگام شب، نور زیبای ماه یا چراغهای کوچه و خیابان از خوابیدن شما جلوگیری کنند. یا شاید شما یک بچه کوچک بیشازحد پرانرژی دارید که صبحها با نور خورشید از خواب برمیخیزد درحالیکه خوابیدن او تا لنگ ظهر برایتان غنیمت است. درواقع راهکارهای تاریک کننده اتاق بانام “سایههای خاموشی” وجود دارند که میتوانند از قسمت اعظم نور مرئی که به داخل میتابند جلوگیری به عملآورند. راهکارهایی مانند راهکار هانتر داگلاسمیتواند نور شدید خورشید را در اتاق، پخش و پراکنده کند. این راهکار، از خاموش کردن چراغ طبیعی و روشنایی مبتنی بر برق جلوگیری میکند. دیافراگمها یا شاترها، نور ورودی را اغفال میکنند. ولی این راهکارها همه، تأثیرهای متفاوتی بر دمای محیط اتاقدارند بنابراین بسیار مهم است تا به نوع, مکان و موقعیت پنجره اتاقهایتان قبل از نیاز به انتخاب راهکار مناسب، بهخوبی فکر کنید.
کنترل دما
کنترل نور پنجره و اینکه چقدر اشعه خورشید به داخل اتاق بتابد، رابطه مستقیم دارد با دمای اتاق. تابش مستقیم نور خورشید به داخل یک اتاق از طریق یک پنجره بزرگ، بهسرعت منجر به بالا رفتن دمای داخل اتاق میگردد که به آن “بهرهی گرمای خورشیدی” میگوید. بهره گرمای خورشیدی در یک زمستان سرد میتواند مزیت بسیار خوبی باشد زیرا شما دیگر مجبور به استفاده از وسایل گرمایشی در برخی از ساعات نخواهید بود. ولی این خلافِ چیزی است که شما در تابستان به آن نیاز دارید یعنی وقتی سعی بر خنک نگهداشتن اتاق خود دارید. راهکار مناسب در نصب پنجره به شما کمک خواهد کرد تا جلوی تابش نور خورشید را در تابستان یا هر زمان دیگر که به نور احتیاج ندارید بگیرید درحالیکه در زمستان قضیه برعکس خواهد شد. سایهبان، پرده، کرکره، نرده، طاقنما یا حتی فیلمهای برچسبی، همه از راههای مؤثری هستند که بهواسطه آنها میتوان میزان ورود اشعه خورشید به داخل اتاق را کنترل کرد.
راهکار مناسب در نصب پنجره بهعنوان عایق
یک مورد دیگر که باید حتماً ساکنان مناطق سردسیر در نظر گرفته شود، عایقبندی پنجره است. درحالیکه تابش نور خورشید در فصل سرما یک عامل بسیار خوشایند است، هدر رفتن گرما از طریق هدایت و همرفت یک عامل نامطلوب است. هرچه پنجره قدیمیتر یا نازکتر میشود، این موضوع اهمیت بیشتری پیدا میکند. هدر رفتن گرما در شب، بحرانیتر نیز میشود زیرا در آن هنگام، خورشیدی نیست تا جبرانکنندهی تلفات گرما از طریق پنجره باشد. اگر عکسهای حرارتی یک منزل در شب را مشاهده فرمایید، واقف بر این موضوع خواهید شد که گرمای قابل توجهی از طریق پنجرهها از دست میرود.
گرما میتواند مستقیماً از طریق پنلهای شیشهای و همچنین درزها و حاشیههای پنجره هدر رود. از طریق راهکارهای مناسب عایقبندی در نصب پنجره میتوان هرگونه تلفات حرارتی از طریق پنجره را کاهش داد. همانطور که میدانید، بهترین راه برای عایقبندی پنجره، استفاده از شیشههای دوجدارهای است. استفاده از پرده با جنس پارچه ضخیم نیز نقش بسزایی در عایقبندی دارد ولی متداولترین راهکار برای عایقبندی، استفاده از سایبان یا شید(shade) از نوع لانهزنبوری است . این پردهها باید بهگونهای نصب گردند تا هوا را در سلولی که بین خود و پنجره تشکیل دادهاند، حبس کنند. اینگونه پردهها میتوانند کارآمدترین نوع در بین پردهها باشند. این پردهها هرگونه پنجره از نوع قوسدار، دایرهای زاویهدار و نورگیر را باید پوشش دهند. شرکت دکوریو اینگونه پردهها را با جنس پارچههای مختلف، رنگ و انواع مختلف نصب میکند. اینگونه پردهها را بانام “پرده سلولی” نیز میشناسند. این پردهها در سال ۱۹۸۵ توسط هانتر داگلاس اختراع شدند. صاحبان منازل میتوانند با نصب پردههای سلولی، در فصلهای سرد سال در مصرف انرژی بسیار صرفهجویی کنند و هزینههای خود را کاهش دهند. البته پردهها ازنظر زیباییشناسی نیز مهم هستند و مالکان در انتخاب رنگ و نوع پرده حتماً باید به رنگ محیط نیز توجه کنند.