اجزای دستگاههای خم و روش کار
روش کار عمدۀ این دستگاه ها بر مبنای گرم کردن پروفیل UPVC تا دمای حدود 170 درجه سانتی گراد و سپس خم نمودن آن روی میز کار بر مبنای شعاع درخواستی می باشد این دستگاهها فارغ از تفاوت ها از چند بخش عمده به شرح ذیل برخوردار هستند.
- مخزن گرمایش: این مخزن پروفیل را به دمای 170 درجه رسانده و امکان خم نمودن آن را مهیا می نماید.
- میزکار: این میز امکان زاویه سازی برای انواع شعاع های خم را داراست و پروفیل پس از داغ شدن بر روی این میز بسته شده و به آرامی خنک و شعاع آن تثبیت می گردد.
- قالب های خم: این قالب ها مغز پروفیل و دو قسمت داخلی و خارجی پروفیل را احاطه کرده و مانع پیچش و تابیدگی پروفیل در زمان داغ شدن یا انتقال پروفیل می شود.
انواع دستگاههای خم
دستگاههای خم را از سه بعد می توان تقسیم نمود که عبارتند از:
- نوع سیستم گرمایش خم (گلیسیرین یا هوای داغ)
- طول مخزن سیستم گرمایش پروفیل (سه متری یا شش متری)
- سیستم انتقال پروفیل به میزکار (دستی یا موتوردار)
مقایسه دستگاههای خم از لحاظ نوع سیستم گرمایشی
مخزن دستگاه های خم دارای دو سیستم گرمایش پروفیل می باشند که هر یک دارای مزایا و معایبی می باشد این دو نوع عبارتند از:
- مخزن با سیستم گلیسیرین: در این سیستم مخزن با مایع گیلیسیرین پر شده و پروفیل تحت تأثیر گلیسیرین داغ نرم و برای خم آماده سازی می شود. از مزایای این سیستم امکان خم نمودن چندین پروفیل به ترتیب با حداقل اتلاف حرارتی پروفیل می باشد و برای اجرای پروژه های مستمر هزینه مصرف برق را به حداقل ممکن می رساند از معایب این سیستم آلایندگی محیط به علت بخارات گلیسیرین و تأثیر آن بر محیط و نیروی انسانی است.
- مخزن با سیستم هوای داغ: در این سیستم داغ شدن پروفیل در مخزن توسط هوای داغ حاصل از المنت های برقی است از مزایای این سیستم تمیز بودن و عدم آلایندگی محیط می باشد و از معایب این سیستم اتلاف هوای داغ در زمان انتقال پروفیل از مخزن به میز کار می باشد در صورتی که اجرای پروژه ها موردی باشد استفاده از این دستگاه توصیه می شود اما در صورتی که به طور مستمر نیاز به خم وجود داشته باشد این دستگاه هزینه برق مصرفی را به علت اتلاف هوای داغ افزایش خواهد داد.
مقایسه دستگاههای خم از لحاظ طول مخزن سیستم گرمایش
- مخزن سه متری: عمده ماشین آلات خم دارای مخازن سه متری می باشد. محدودیت طول این مخازن باعث می شود که خم پروفیل به صورت ابرویی بوده و پس از خم نیاز به برش و جوش پروفیل برای ساخت پنجره باشد از معایب این دستگاهها پرت برش پروفیل خم شده می باشد در این حالت معمولاً بین حدود 30 الی 50 سانتی متر پرت پروفیل وجود دارد و احتمال بروز خطا در هنگام برش و جوش وجود دارد. قیمت مناسب دستگاه و فضای کم تولید از مزایای این سیستم برای کارگاههای کوچک می باشد.
- مخزن شش متری: مخازن شش متری امکان خم پروفیل کامل یا کوچکتر را دارا می باشند از مزایای این سیستم امکان خم کامل، عدم نیاز به پرش و جوش گوشه ها، عدم تولید پرت و در نتیجه حداقل اتلاف زمان تولید و جلوگیری از بروز خطا را می توان نام برد و نسبت به نوع مخزن سه متری از بهره وری و کیفیت بالاتری برخوردار است. از معایب این دستگاه قیمت بالا و نیاز به فضای بزرگتر می باشد.
مقایسه دستگاههای خم از لحاظ سیستم انتقال پروفیل
لازم به توضیح است اکثر دستگاهها با مخزن سه متری دستیمی باشد و این امکان مخصوص دستگاهها با مخزن شش متری می باشد.
- سیستم دستی: در این سیستم پروفیل به صورت دستی و توسط کارگر از مخزن به میز کار انتقال می یابد. از معایب این سیستم احتمال پیچ خوردگی یا تابیدگی پروفیل می باشد از مزایای آن مناسب بودن برای فضاهای کوچک و بهای تمام شده دستگاه می باشد.
- سیستم موتوردار: در این سیستم پروفیل بدون دخالت دست و به طور اتوماتیک به میز کار انتقال می یابد. از مزایای این سیستم کیفیت و سرعت بالا و عدم خطا و پیچش پروفیل ها می باشد. بهره وری در این سیستم خصوصاً در تولید مستمر بسیار بالاست.